Padomi siera sagatavošanā un glabāšanā

Savējo avīze apkopojusi dažādu ekspertu, t.sk. Elvi pavāres Evas Bodnieces padomus. Der atcerēties:

* Izteikti labam un kvalitatīvam jebkuras šķirnes sieram ir jābūt augstam tauku procentam, informāciju par to var nolasīt uz etiķetes.
* Sieru ar dažādām garšām neglabājiet sagrieztu šķēlēs, līdzās vienu otrai, citādi tas zaudēs savu smalkumu un aromātu.
* Siera kvalitāti var noteikt arī pēc taustes, piemēram, brī tipa sieriem ir jābūt atsperīgiem ar mīkstu vidiņu, savukārt puscietā tipa siers, piemēram, Holandes, nedrīkst būt mīksts.
* Siers jāglabā apstākļos, kādos tas ir briedis. Cietie, puscietie un pusmīkstie sieri tiek glabāti temperatūrā + 8 +13 C.
* Zilie sieri jāglabā noslēgti, jo tajā esošās pelējuma sporas var izplatīties ne tikai uz citiem sieriem, bet arī uz citiem produktiem.
* Siers no ledusskapja jāizņem stundu, pusotru pirms pasniegšanas, lai tas var „iesilt” un atklāt savu garšas un aromāta buķeti.
* Siers satur dzīvus organismus, tāpēc to nevajadzētu turēt pilnīgā gaisa trūkumā (vakuumā), bet tam arī nevajadzētu ļaut izžūt.
* Neturiet sieru līdzās citiem produktiem ar stipru aromātu. Tā kā siers „elpo”, tas uzsūks sevī citus aromātus.

Elvi pavāre Eva Bodniece iesaka:
Saulespuķu un siera pesto uz baltmaizes grauzdiņa ar tomātiem

Pannā apgrauzdē 100 g lobītu saulespuķu sēkliņu, novāra 3 burkānus. Virtuves kombainā vai ar blenderi samaļ saulespuķu sēkliņas, 3 daiviņas ķiploka, nedaudz sāls un 50 g cietā tipa siera, kam pievienoti 100 ml rapšu eļļas. Tad pievieno 100 g rīvēta Čedaras vai Holandes siera, vārītos burkānus – visu maļ, līdz veidojas pesto masas konsistence, ja nepieciešams, papildus vēl pievieno eļļu un pieber sāli.

Ātrā siera kūka ar ogu mērci

1 paciņu klasisko Selgas cepumu samaļ līdz miltveidīgai struktūrai un iejauc ar 100 g kausēta sviesta, iemīca un liek formā, blīvi saspiežot. Kopā sajauc 400 g svaigā krēmsiera ar 200 ml iebiezinātā piena ar cukuru, pierīvē 1 citrona miziņu un piespiež sulu. Kad masa ir iejaukta, iecilā 150 ml putota saldā krējuma, uzlej uz cepumu kārtas un liek ledusskapī uz nakti.

Ir vērts nogaršot svaigo biezpiena sieru ar aveņu ievārījumu un skābo krējumu, brī vai kambozolas sieru: ne tikai ar vīnogām, bet arī, piemēram, uz Ķelmēnu rudzu maizes.

Kāds siers sader ar vīnu?
Gan sieram, gan vīnam ir senas tradīcijas, tāpēc jau izsenis tos lieto kopā: gan vienkārši sagrieztas siera šķēlītes baudot ar vīnu, gan arī ēdienos, kur izmantots siers. Nav ļoti stingru noteikumu, kuru sieru konkrētai vīna šķirnei būtu jāizvēlas, jo viss ir atkarīgs no katra gaumes. Tomēr viena no senām paražām ir: jo gaišāks un svaigāks ir siers, jo izteiksmīgākam un augļainākam vīnam tas piestāvēs. Taču ir vēl daži padomi:

* Saldais vīns labi kontrastē ar  nedaudz skābeniem sieriem.

* Baltvīni ar sieriem sader daudz labāk nekā sarkanvīni.

* Ne visi sarkanvīni der sieriem. Ja izvēlaties sarkanvīnu, tad vislabāk sieram piestāvēs t.s. augļainie, vieglie sarkanvīni.

* Sausie, svaigie sarkanvīni ideāli sader ar mīkstajiem sieriem, īpaši kazas sieru.

* Skābākie vīni piestāvēs sāļākiem sieriem.

* Centieties ievērot principu: vislabāk „sapas” viena reģiona vīns un siers.

* Siers labi sader arī ar alu vai sidru.