Mājas siers ar ķimenēm
Sastāvdaļas:
3 l piena
500 g biezpiena
3 olu dzeltenumi un 1 ola
2 ēd.k. ķimeņu
100 g sviesta
1/2 citrona sula
sāls
Marle siera siešanai (var nopirkt aptiekās)

Pagatavošana: 1 stunda, izturēšanai 24 stundas

 

2 vidēji siera rituļi

 

Pienu lej katlā, pieber 1 tējkaroti sāls un karsē uz mazas uguns, ik pa laikam apmaisa ar koka karoti. Nogaršo, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli. Tikmēr sagatavo lielu trauku, uz kura uzliek smalku sietu, ieklāj marli.

Kad piens ir tuvu vārīšanās temperatūrai, pievieno biezpienu, pēc mirkļa pievieno citrona sulu. Maisot turpina karsēt, līdz piens sāk rauties un atslāņoties – veidojas piena kunkulīši un blāvs caurspīdīgs šķidrums. Nedrīkst vārīt!

Šķidrumu lej sietā un notecina. Izkustina kārtīgi marli, nedaudz piespiežot, lai notek viss liekais šķidrums.

Palielā katlā izkausē sviestu. Uzmanīgi: nesadedziniet! Noņem katlu no uguns, iejauc ķimenes un iekuļ olu un olu dzeltenumus. Pievieno notecināto biezpienu, liek katlu atpakaļ uz uguns un karsē, dūšīgi maisot, līdz izveidojas viendabīga masa, aptuveni 5 – 10 minūtes. Jo sieru ilgāk karsē, jo tas kļūst vienādāks un stingrāks.

Palielus, dubultā salocītus, marles gabalus saslapina un izklāj. Var veidot lielākus vai mazākus siera rituļus. Siera masu liek uz marles gabaliem, saņem kopā galus un kārtīgi satin. Liek zem sloga ledusskapī un notur 24 stundas.

Siers garšos pasakaini, ja to pārziež ar plānu sviesta kārtiņu vai mīkstu medu.

Saistītie akcijas produkti: