Gardas mērces pastai

Iesaka Elvi pavāre Eva Bodniece

Ja runa ir par pastām jeb tautā sauktajiem makaroniem noteikti kaut reizi ir jāuzvāra kārtīga Boloņas mērce, kas daudziem šķiet sarežģīta, bet patiesībā tā ir pavisam elementāra.

Katlā sacep 700 g maltu liellopa gaļu, klāt pieliek smalki sagrieztus vai sarīvētus 4 sīpolus, 4 prāvus burkānus, vienu ķiploka galviņu. Ideāli, ja var piegriezt 4 seleriju kātus. Visu pārlej ar 1,6 kg sablendētiem konservētiem tomātiem. Pieber sāli, 2 ēdk. cukura un pieliek 2 lauru lapas, melno un aromātisko piparu graudus, pa šķipsnai no timiāna, rozmarīna un salvijas (var nepievienot). Vāra uz mazas uguns vismaz 1 stundu, ik pa laikam apmaisot. Ja mērce vārīšanās laikā kļūst pārāk bieza un sāk raut pie katla dibens, pielej nedaudz ūdens. Mērcei ir jābūt biezai, pikās krītošai.

Vēl viena pastas klasika ir karbonāru mērce (latviskajā versijā būtu ogļraču mērce [it. carbonari]). Bļodā viegli sakuļ 1 olu un 3 olu dzeltenumus ar maltiem melnajiem pipariem un sauju rīvēta cietā tipa siera, piemēram, Parmezāna. Olīveļļā apcep 100 g sīki sagrieztu vītinātu šķiņķi, var izmantot arī bekonu. Apcepto bekonu iemaisa sakultajās olās, masu iejauc karstos, tikko vārītos spageti – sakultās olas karstumā apvilsies ap spageti un būs gatavas.

Pasakaini garšo tunča mērce – 4 lieliem tomātiem izņem sēklas un mīkstumu, filejas sagriez kubiņos, klāt piemaisa 2 nelielus sasmalcinātus sīpolus, iejauc ar 8 ēd.k. olīveļļas un ½ citrona sulu, pieber sāli piparus, pievieno konservēta tunča gabaliņus, iejauc tikko vārītā pastā, pasniedz pārkaisītus ar rīvētu cieta tipa sieru.

Ideāls un ātrs risinājums pastai ir jebkāda mērce uz saldkrējuma bāzes, piemēram, bagātināta ar vairāku veidu sieriem, sēnēm, dārzeņiem, garšaugiem un gaļu. Neparastākai garšai ieteiktu pagatavot vistu akniņu mērci ar kokospienu, kas pēc konsistences ir tas pats saldkrējums, tikai ar kokosa garšu. Tas nozīmē, ka kokospienu varat aizvietot arī ar saldkrējumu. 400 g vistu akniņu attīra un sagriež kumosa lieluma gabaliņos, apcep. Kad brūnas, uzkaisa sāli, piparus, pārlej ar 3 ēd.k. balzamiko etiķa un 1 ēd.k. Vustrešīras mērces, karsē 1 minūti, pārlej ar 200 ml kokospiena vai saldkrējuma un vāra uz mazas uguns, līdz mērce sabiezē.